Esterházy kastély

 

ESTERHÁZY-KASTÉLY, FERTŐD- ESZTERHÁZA

A legek kastélya
A „Magyar Versailles”-ként ismert és méltán csodálatot kiváltó, fertődi Esterházy- kastélyegyüttes első fénykora Esterházy „Fényes” Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett és az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciát hozott létre. Közismert a neki tulajdonított szállóige: „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!“. Magyarország legkülönlegesebb építészeti- és művészettörténeti értékű műemlék-együttese és környezete mára már a barokk-rokokó csodavilágát idézi látványban, élményben és egész éves programkínálatában.
A kastély a kor kontinentális jelentőségű műveltségi központja is volt. Évtizedeken át élt és alkotott itt Joseph Haydn (1732-1809) a herceg zenészeként. A hely varázsát erősíti, hogy a zseni világhírű zeneműveit a kastélyban rendezett látványos, és fényűző barokk ünnepeken mutatták be.
Mindehhez a páratlan művészet- és kultúrtörténeti örökséghez méltó mindaz, amit ma a látogatóknak a kastély és természeti környezete kínál.
 


KONCERTEK
Magyarország legimpozánsabb barokk kastélyában a zenei programkínálat – a hely érezhetően jelenlévő zenetörténeti rangjának és szellemiségének köszönhetően - az exkluzivitás legkimagaslóbb minőségét kínálja. A Haydn eszterházai alkotóévei és életműve által mindent átható grandiózus életérzés a jelenkori előadók kiválóságait inspirálja és vonzza Eszterházára évről-évre.
A zenei programkínálat gerincét adó Kastélykoncertek évadjai a zenei- és művészvilág világklasszis-előadóművészeinek és -együtteseinek koncertjeire várja a legigényesebb közönséget, minden korosztályt. Részletes programkínálat az eszterhaza.hu oldalon folyamatosan elérhető.KASTÉLYMÚZEUM
 A Kastélymúzeum a barokk-rokokó világ lenyűgöző látványát és fényűző életérzését kínálja a nyári ebédlő, a sala terrena, a Haydn-terem, az Apolló-terem, a lakk-kabinet, a kápolna és a chinoiserie díszítésű hercegnéi előszoba.
A Pálmaházban látható „Az Esterházyak mesélő kincsei” gyűjtemény, barokk színháztörténeti túrán Pietro Travaglia olasz építész, a kor egyik legelismertebb színházi festője, díszlettervezője ismerhető meg, a marionettszínház nem csak lenyűgöző látványosság, de a Haydn-i örökség révén a leghitelesebb koncerthelyszínek legrangosabbika. A korabeli víztorony épületében körpanorámás vetítés során tehetnek virtuális sétát a vendégek a XVIII. századi Eszterházán.
A kiállítások tárlatvezetéssel látogathatók, magyar, angol és német nyelveken.
PARKOK, RÓZSAKERT, KERTMŰVÉSZET
Az impozáns kastély-együttessel a parkok, a Lés-erdő, a kapcsolódó táj a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása, a barokk tájformálás európai léptékkel mérve is nagyszabású, megjelenése, amely látogatható, bejárható. A Cziráky Margit Rózsakert rózsavirágzástól függően, előreláthatóan májustól látogatható Dunántúl legnagyobb rózsakertjeként, hol 8700 rózsatő ígér rendkívüli látvány- és illatélményt, alkalmakként tematikus rózsakerti sétákkal.


ELÉRHETŐSÉG

Esterházy-kastély
H-9431 Fertőd- Eszterháza, Joseph Haydn út 2., Magyarország
www.eszterhaza.hu
E-mail: info@eszterhaza.hu
Tel: +36 99 537-640
GPS: 47.621647 / 16.871664