Esterházy kastély

 

1681-ben Esterházy Pál a császári adminisztráció elkobozta javakat megvette. 1720-ban Hg. Esterházy József irányításával megkezdődött az Esterházy kastély építése.

Eszterháza neve először Miklós herceg levelében olvasható:"Schloss Eszterháza" (1766.)

A kastély 1768-1790 között élte fénykorát. 1773-ban Mária Terézia Eszterházára látogatott, amelyről Sarródi Dallos Márton "Eszterházi várnak és ahoz tartozandó nevezetesebb helyeinek rövid leírása..." című művében írt. Eszterháza e kor kultúrális életében rendkívüli szerepet játszott.
Európában számos francia, angol, német nyelvi leírás jelent meg Eszterházáról az "Eszterházi vigasságokról". Az ország első két állandó színháza is az Esterházy család rezidenciáján épült.

J. Haydn, (1732-1809) a zenetörténet utolsó udvari zeneszerzője csaknem két évtizedet töltött a "pompakedvelő", művészetek és kultúrát támogató Esterházy Miklós herceg szolgálatában.

Az 50-es évek második felében dr. Rados Jenő professzor irányításával az akkor alakult Fertődi Építőipari KTSZ megkezdte a kastély helyreállítását.

Az Esterházy kastély, a "magyar Versaillles" Magyarország egyik legszebb kastélyegyüttese.

A Muzsikaházban ma Polgármesteri Hivatal, valamint zeneiskola működik.

A kastélyt évente több százezer túrista látogatja, melyből a külföldiek száma meghaladja a hatvanezret, 50-60 ország képviseletében.

Júniustól szeptemberig minden héten komolyzenei hangversenyek hangzanak el a díszteremben jeles bel- és külföldi művészek, kamara- és nagyzenekarok előadásában.

A kastély adottságaival felnőtt egy zenei központ kialakítására. Néhány éve a "Magyarországi Barokk Vigasságok" keretében Eszterházán újra megszólalnak "kosztümös" korabeli operák, színházi előadások, és mint egykor - tűzijáték zárja az ünnepet. 


Hírek megtekintése hírolvasóval:

rss